Select Page

Wie ben ik?

En waarom doe ik dit?

Mijn verhaal

In het kort, want er is zoveel gebeurd vanaf het moment dat ik er voor koos om die dag niet te drinken. En de dag nadien koos ik daar weer voor.  Zijn mijn nuchtere dagen beter? Meestal wel.  Gaat alles vanzelf? Natuurlijk niet! Ook in het nuchtere leven zijn er k*tdagen, onenigheden met geliefden, tegenslagen.

Het verschil met vroeger na zo een dag? Dat ik nu toch al één probleem minder heb, en ’s avonds, net voor ik mijn ogen sluit, kan zeggen, ‘het was echt een k*tdag, maar ik ben nog nuchter’.

Waarom doe ik dit? Drie en een half jaar geleden, in mijn eigen prille herstel, wilde ik anderen helpen. Overtuigen. Wat een geweldig leven je terugkreeg, als je maar nuchter werd! Natuurlijk is het dat dus niet, zoals boven al gezegd. Ook ik heb -net als zovelen- moeten leren met vallen en opstaan. Leren dat drinken een ‘middel’ is, en dat ik naar gedragingen en routines op een andere manier moest gaan kijken.

En toch heb ik nog steeds, zelfs sterker dan toen, het gevoel dat ik iets kan teweegbrengen bij iemand, als er vertrouwen en een klik is. In plaats van uit te blijven stellen en het moment voor mij uit te schuiven, begin ik soms terug te denken aan mijn radeloosheid. Aan het gevoel te hebben dat niemand mij begreep. Zo heb ik zelf ook pas mijn eigen beslissing genomen tussen begeleiding, coaches en counselors die ervaringsdeskundig waren. Zelf ook hadden gebruikt/gedronken.  En dan weet ik: ja, het voelt juist.

Annelies Frans